رشته ژنتیک پزشکی

امروزه با پیشرفت علم پزشک و وابستگی بیشتر هر روزه این علم به ژنتیک برای خیلی از علاقمندان این سوال پیش میاد که ژنتیک پزشکی چیست اگر بخوایم به صورت کلی به این سوال پاسخ بدیم که ژنتیک پزشکی یعنی چه می تونیم به صورت کلی بگیم هرچه آنچه مربوط به رشته ژنتیک است و در پزشکی، چه در تشخیص، چه در مدیریت و چه در درمان بیماری های ژنتیکی مربوط به ژنتیک پزشکی بالینی و یا ژنتیک انسانی است. در دنیا این رشته در قالب دوره های تحصیلی همچون ژنتیک انسانی برای نمونه در ایالات متحده و یا ژنتیک پزشکی در انگلستان ارائه می شود. در کشور ما نیز رشته ژنتیک علوم پزشکی تحت عنوان ژنتیک انسانی در دوره کارشناسی ارشد و ژنتیک پزشکی در دکتری در وزارت بهداشت ارائه می شود.

دکتری ژنتیک پزشکی وزارت بهداشت

همانطور که گفته شد در کشور ما رشته مقطع، ژنتیک پزشکی دکتری فقط در وزارت بهداشت ارائه می شود. برای ورود به این رشته باید در آزمون دکتری تخصصی وزارت بهداشت که توسط سازمان سنجش پزشکی برگزار می شود شرکت کنید. رشته هایی که برای شرکت در دکتری ژنتیک پزشکی مجاز هستند شامل کارشناسی ارشد برخی از رشته های مرتبط همچنین دکترای حرفه ای پزشکی یا پزشک عموم می باشد. کسانیکه علاقمند هستند برای کسب اطلاعات مرتبط با رشته های مجاز ژنتیک پزشکی خوبه به این مطلب که مرتبط با رشته های مجاز برای شرکت در دکترای ژنتیک پزشکی است مراجعه کنند.

تفاوت ژنتیک انسانی و ژنتیک پزشکی

همانطور که پیشتر بیان شد در برخی از کشورها رشته برابر دکتری ژنتیک پزشکی در ایران به عنوان ژنتیک انسانی یا Human Genetics ارائه می شود. اما در ایران نیز ما هم ژنتیک انسانی داریم و هم ژنتیک پزشکی که کامل کننده هم هستند به این صورت که رشته ژنتیک در وزارت بهداشت در دوره کارشناسی ارشد به عنوان کارشناسی ارشد ژنتیک انسانی عرضه می شود و دوره دکتری مرتبط با این رشته به عنوان دکتری ژنتیک پزشکی در وزارت بهداشت ارائه می شود. به عبارت کامل تر برای اینکه یک فرد دکتری ژنتیک پزشکی بگیرد می تواند پس از کارشناسی در وزارت بهداشت کارشناسی ارشد ژنتیک انسانی گذرانده و سپس در دوره دکتری برای تحصیل در دکتری ژنتیک پزشکی اقدام کند. البته لازم به ذکر است فردی که مایل به دریافت دکتری ژنتیک پزشکی می باشد حتما لازم نیست کارشناسی ارشد ژنتیک انسانی داشته باشد و از طریق رشته های متفاوت می تواند وارد دوره دکتری زنتیک پزشکی شود.

تفاوت مهندسی ژنتیک و ژنتیک پزشکی

پرسش بسیاری از کسانی که به سایت کنکوران سر زده اند این است که مهندسی ژنتیک و ژنتیک پزشکی چه تفاوتی باهم دارند. برای روشن شدن موضع باید گفت که در ایران و تا جاییکه داده های ما یاری می کند در کشورهای پیشرو رشته ای به نام مهندسی ژنتیک وجود ندارد بلکه مهندسی ژنتیک یکی از واحدهای درسی رشته هایی مثل ژنتیک پزشکی یا ژنتیک مولکولی وزارت علوم است.

ژنتیک پزشکی بازارکار

پرسش بسیاری از دوستان این است که بازار کار رشته ژنتیک پزشکی به چه صورت می باشد برای این موضوع اول باید باید به زمینه هایی پرداخت که این رشته در آن ها خدمات می دهد تا با بازار کار این رشته آشنا شد.

خدمات ژنتیک پزشکی چیست

دانش آموختگان در مقطع دکترای تخصصی (PhD) رشته ژنتیک پزشکی می توانند در مراکز زیر فعالیت کنند:

داشنگاه های علوم پزشکی و غیرعلوم پزشکی

مراکز تحقیقاتی دانشگاهی

مراکز و شرکت های بیوتکنولوژی

مراکز اموزشی غیر دانشگاهی

کارخانه های داروسازی

صنایع تولید کیت های تشخیصی و سایر محصولات مرتبط با DNA نوترکیب

مراکز تشخیص ژنتیکی از جمله بیمارستان ها و آزمایشگاه های تشخیصی

مراکز مشاوره ژنتیک خصوصی و دولتی

خدمات رشته ژنتیک پزشکی

با توجه به توضیحات داده شده می توان چنین برداشت کرد که دکتری ژنتیک پزشکی در کشور ما از بازار کار مناسبی برخوردار است. برای اطلاع از میزان درآمد تقریبی یک متخصص ژنتیک پزشکی مطلبی مرتبطی برای شما اماده شده است که می توانید به آن مراجعه کنید.

رتبه لازم برای رشته ژنتیک پزشکی

سوال برخی از دوستان به صورت کلی این هست که قبولی ژنتیک پزشکی چه رتبه ای میخواد برای جواب به این سوال لازم است روند امتحان دکتری تخصصی وزارت بهداشت به ویژه ژنتیک پزشکی رو یه مقدار شفاف تر ببینیم. آزمون دکتری تخصصی وزارت بهداشت از دو مرحله ازمون کتبی و آزمون شفاهی یا همان مصاحبه دکتری تشکیل شده است. ازمون کتبی شامل بر 130 سوال می باشد که به دو بخش سوالات ژنتیک و زبان تقسیم بندی می شود. تعداد سوالات ژنتیک 100 سوال می باشد که 80 سوال آن مربوط به درس ژنتیک انسانی و 20 سوال آن مربوط به درس ژنتیک بیوشیمیایی می باشد. و 30 سوال باقیمانده مرتبط با زبان است.

در مرحله کتبی آزمون تعداد پذیرفته شدگان متناسب با تعداد پذیرش نهایی دانشجوی دکتری ژنتیک پزشکی در دانشگاه های وزارت علوم می باشد برای مثال اگر تعداد پذیرش کلی دانشجویان دکتری تخصصی ژنتیک پزشکی 20 نفر باشد معمولا بین 2 تا 2ونیم برابر این تعداد یا به عبارتی 40 تا 50 نفر قبولی مرحله کتبی خواهیم داشت که این بدون احتساب افراد دارای سهمیه می باشد.

پس اگر بخواهیم به صورت کلی در مورد رتبه لازم برای رشته ژنتیک پزشکی صبحت کنیم جمع بندی به این صورت می شود که اگر رتبه کتبی شما حدود 50 باشد در این مرحله پذیرفته خواهید شد و وارد مصاحبه می شود و پس از آن در مرحله مصاحبه نمره مصاحبه افراد به دست آمده با رتبه کتبی تطبیق می شود و رتبه نهایی اعلام می شود. پر واضح است که هرچه رتبه کتبی شما بیشتر باشد شانس نهایی بیشتری خواهید داشت و همچنین میزان برازندگی شما  در مصاحبه نیز یک فاکتور بسیار مهم است.

دکتری ژنتیک پزشکی ظرفیت

ظرفیت دکتری ژنتیک پزشکی تقریبا یک ظرفیت ثابت بین سالهای متفاوت می باشد که برای آشنایی دقیق با دانشگاه های پذیرنده و ظرفیت پذیرش می تواند به این مطلب مراجعه کنید: ظرفیت تقریبی دکتری ژنتیک پزشکی در سال های متفاوت

ژنتیک پزشکی بدون کنکور

تحصیل ژنتیک پزشکی بدون کنکور در ایران امکان پذیر نیست. اما راه حل این موضوع یا به اصطلاح خوندن ژنتیک پزشکی بدون کنکور این است که در یکی از کشورهای ارائه کننده رشته های مرتبط مثل ژنتیک انسانی یا ژنتیک بالینی (Clinical Genetics) یا ژنتیک پزشکی در مقطع دکتری پذیرش بگیرد و پس از گذراندن دوره مرتبط و برگشت به کشور به وزارت بهداشت درمان و اموزش پزشکی مراجعه کنید و در صورت مورد تایید بودن مدرک اخذ شده در خارج از کشور آن مدرک را به دکتری ژنتیک پزشکی در ایران معادل سازی کنید.

تحصیل ژنتیک پزشکی در خارج

همانطور که گفته شد تحصیل ژنتیک پزشکی در خارج و برگشت به ایران منوط به معادل سازی مدرک توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی می باشد، پس در هر کشوری که شما حتی دکتری ژنتیک پزشکی دریافت کنید اگر نتوانید این مدرک را در ایران با مدرک دکتری ژنتیک پزشکی معادلسازی کنید از نظر کاری و مشغول شدن در بازار کار ژنتیک پزشکی از جمله در آزمایشگاه های دچار مشکل خواهید شد.

ژنتیک پزشکی زیر شاخه کدام رشته است

ژنتیک پزشکی در ایران زیر شاخه رشته مجزایی نیست و همانطور که گفته شد اگر بخواهید وارد این رشته هم بشوید از کارشناسی ارشد رشته های متفاوت همچنین از دکترای حرفه ای برخی رشته های می توانید وارد این رشته شوید.

فلوشیپ ژنتیک پزشکی

در حال حاضر فلوشیپ مدونی برای ژتنیک پزشکی وجود ندارد اما دوره های پست داک برای این رشته توسط اساتید بزرگ ژنتیک پزشکی کشور ارائه می شود که می توانید با ارتباط گرفتن با دانشگاه های متفاوت با این دوره ها اشنا شوید.

ژنتیک پزشکی چند واحد است ؟

در این جا مطلب مناسبی برای اشنایی با واحدهای ژنتیک پزشکی برای شما اماده کرده ایم.

چگونه ژنتیک پزشکی قبول شویم

با توجه به توضیحات ارائه شده واضح است که رشته ژنتیک پزشکی یک رشته در حال رشد و با جایگاه شغلی و درآمدی مناسب در بین سایر رشته ها می باشد به همین علت رقابت برای قبولی در دکتری ژنتیک پزشکی یک رقابت سنگین می باشد. به همین دلیل قبول شدن در این رشته مستلزم تلاش و کوشش برنامه ریزی شده و هوشمندانه می باشد. در این بخش مطلب یک سری نکات مهم و ضروری که می تواند به قبولی داوطلبان کنکور دکتری ژنتیک پزشکی کمک کند اشاره میکنیم.

برنامه ریزی برای قبولی دکترای ژنتیک پزشکی

اول این مطلب اینو بنویسم به صورت کلی کسی قبول میشه که برنامه هوشمندانه ای داشته باشه و به اون برنامه پایبند باشه. ببنید برای اینکه بتونین در دکتری ژنتیک پزشکی قبول بشید با یه برنامه خیلی واضح و واقع گرایانه داشته باشید. مطمن باشید بدون داشتن یک برنامه مدون هیچ تلاشی به ثمر نخواهد نشست. برنامه داشتن یعنی انگیزه داشتن و دقیق مطالعه کردن. برای برنامه ریزی حتما واقع گرایانه بودن و سخت کوشانه بودن برنامه را در نظر بگیرید. کسی که می خواد دکتری ژنتیک پزشکی شرکت کنه فرد با تجربه کنکورهای قبلی هست و باید بتونه یه برنامه بر اساس میزان زمان در دسترس خودش و توانایی های خودش مدون و اجرا کنه.

سعی کنید برنامه منعطفی داشته باشید در برنامه ریز خود این نکات را در نظر بگیرد.

زمان مناسب و اندکی برای استراحت و تفریح.

زمانی برای جبران احتمالی مواردی که در برنامه ریزی نتوانستید به آنها پایبند باشید برای مثال اگر در یک روز به علت یک مشکل پیش بینی نشده نتوانستید 4 ساعت از برنامه خود را اجرا کنید بتوانید در زمان های در نظر گرفته شده آن را جبران کنید.

سعی کنید در هر روز بیش از یک درس را مطالعه کنید برای مثال هر روز صبح 2 ساعت زبان بخوانید، بعد از آن برای مثال 4 یا 5 ساعت بخش های بالینی را مطالعه کنید، بعد از آن 4 یا 5 ساعت بخش های مولکولی را مطالعه کنید. این تقسیم بندی یک مثال کلی بود که با نحوه مطالعه همه درس های در یک روز آشنا شوید.

تسلط کافی به منابع دکتری ژنتیک پزشکی

سعی کنید به همه منابع مسلط شوید هیچ منبعی را کنار نگذارید، در این مطلب می توانید به صورت کامل با منابع مورد نیاز قبولی دکتری ژنتیک پزشکی به صورت کامل آشنا شوید: منابع برای قبولی دکتری ژنتیک پزشکی .

جزوه ژنتیک پزشکی

چون مسلط شدن به تعداد بالای منابع دکتری ژنتیک بالینی برای بسیاری از شرکت کنندگان در این کنکور طاقت فرسا و غیرقابل امکان می باشد و در بسیاری از کنکورهای گذشته دکتری ژنتیک پزشکی سوالاتی طرح می شود که از بروزرسانی های متفاوت منابع دکتری ژنتیک پزشکی می باشد، اساتید موسسه کنکوران با تجربه 9 سال آموزش دکتری ژنتیک پزشکی جزوه ای شامل تمام موضوعات، سرفصل ها و منابع این آزمون آماده کرده اند که شامل به روز ترین و ضروری ترین مفاهیم و مطالب می باشد که به ساده ترین و مفهومی ترین شکل آموزش داده شده است. که در این مطلب می توانید با این جزوه و نحوه تهییه آن بیشتر آشنا شود: جزوه دکتری ژنتیک پزشکی کنکوران

نقش زبان زبان زبان زبان زبان زبان! در دکتری ژنتیک پزشکی

با توجه به اینکه شرکت کنندگان در کنکور دکتری ژنتیک پزشکی به صورت امر طبیعی و منطقی تا حد زیادی سعی می کنند در درس ژنتیک به روز و آماده باشند نقش زبان در قبولی در این دوره ها بسیار مهم و حیاتی شده است به همین دلیل شدیدا توصیه می شود پس از مسلط شدن به ژنتیک حتما زبان را دراولویت قرار دهید و با توجه به اینکه سطح زبان دانشجویان ایرانی متوسط و کم می باشد اگر شما بتوانید درصد مناسبی را در درس زبان به خود اختصاص دهید در این صورت می توانید فاصله ای مناسب بین خود و رقبای خود ایجاد کنید یا به عبارتی قبولی خود را تضمین کنید.

یادداشت روند درس خواندن در طول مدت زمان آماده شدن برای دکتری ژنتیک

سعی کنید هر روز ساعات مطالعه خود را یادداشت کنید و در اخر هفته و اخر ماه این ساعات را محاسبه کنید. هرگز از این کار دست بر ندارید چون با این کار شما می توانید به اصطلاح خود را مانیتورینگ کنید و ناظر به روند تلاش خود باشید، حتی اگر در یک روز نیم ساعت درس خواندید حتما یادداشت کنید چون یکی از مهم ترین روش هایی هست که از روند خود که آیا به صورت رو به رشد، ایستا و یا رو به عقب است آشنا می شوید و می توانید با این روش هر روز بهتر از روز قبل و هر ماه بهتر از ماه قبل به درس خواندن مستمر خود ادامه دهید و خود را پایش کنید.

آشنا بودن به مباحث روز ژنتیک پزشکی

با توجه به اینکه اگر در مرحله کتبی ازمون دکتری ژنتیک پزشکی قبول شوید وارد مرحله مصاحبه می شود پس ضروری است در دوران امادگی کنکور دکتری ژنتیک پزشکی با مباحث به روز ژنتیک پزشکی اشنا باشید تا علاوه بر افزایش توانایی در پاسخ دادن به سوالات ازمون بتوانید در مرحله مصاحبه هم در بخش شفاهی امتیاز مناسبی از طریق مسلط بودن به مباحث به روز ژنتیک پزشکی کسب کنید. از جمله این مطالب می تواند به روش های کریسپر کس، یا توالی یابی های نسل جدید و یا ژن درمانی اشاره کرد.

کلاس های آمادگی دکترای ژنتیک پزشکی

برخی از دوستان با توجه به اهمیت زیادی که به وقت خود و حتی هزینه های خود برای قبولی در دوره دکتری ژنتیک پزشکی می دهند گاها به دنبال بهترین و سریعترین مسیر برای قبولی در دکتری ژنتیک پزشکی هستند. به همین علت ما در موسسه کنکوران دوره هایی برای آمادگی در کنکور دکتری ژنتیک پزشکی فراهم کرده ایم که بسیاری از قبولی های سال های گذشته کنکور ژنتیک پزشکی از عزیزانی بوده است که در این دوره های شرکت کرده اند(لیست دانشجویان کنکوران که در دوره دکتری ژنتیک پزشکی قبول شده اند). که در لینک کلاس های آمادگی برای کنکور ژنتیک پزشکی می توانید با مزایای فوق العاده این کلاس ها آشنا شوید.

ژنتیک پزشکی وزارت علوم

با توجه به توضیحات بیان شده در بالا ژنتیک پزشکی در کشور ما از رشته های ارائه شونده در وزارت بهداشت می باشد و ما در وزارت علوم رشته ژنتیک پزشکی نداریم.

ژنتیک پزشکی بهتره یا هماتولوژی

برای بررسی بهتر بودن یک رشته نسبت به یک رشته دیگر فاکتورهای بسیار مهمی وجود دارد از جمله علاقه، رشته قبلی، توانمندی های فردی، دانشگاه های ارائه دهنده و … ولی به صورت کلی اگر بخواهیم ژنتیک پزشکی را با هماتولوژی مقایسه کنیم هر دو رشته رشته های مناسبی در حال حاضر هستند و موقعیت شغلی تقریبا مناسبی دارند در حالیکه موقعیت شغلی ژنتیک تا حدی بهتر از هماتولوژی است اما از نظر آینده در حال رشد ژنتیک پزشکی وضعیت بهتری دارد.

برای آشنایی بیشتر با رشته دکتری ژنتیک پزشکی می توانید کوریکولوم دکتری ژنتیک پزشکی را از اینجا دانلود کنید.

 

فهرست
Cresta Help Chat
Send via WhatsApp
error: Content is protected !!